האם צריכת חלבון פוגעת בכליות? מיתוס או מציאות?

האם צריכת חלבון פוגעת בכליות? מיתוס או מציאות?

מבוא

בשנים האחרונות, צריכת חלבון גבוהה הפכה לחלק בלתי נפרד מתוכניות תזונה של ספורטאים, מתאמנים חובבים ואנשים השואפים לשמור על אורח חיים בריא. לצד העלייה במודעות לחשיבות החלבון, מתעוררת שאלה נפוצה ומטרידה: האם צריכה מוגברת של חלבון עלולה לפגוע בתפקוד הכליות?
זהו נושא שנמצא במרכזם של דיונים רבים בקרב אנשי מקצוע בתחום הרפואה והתזונה, וגם מעורר עניין בציבור הרחב.

הקשר בין חלבון לתפקוד הכליות

הכליות הן איברים חיוניים שתפקידם לסנן את הדם ולסלק חומרי פסולת דרך השתן. מנגד, החלבון ממלא תפקיד מרכזי בתזונה שלנו:

  • בניית שרירים ושמירה על מסת גוף רזה
  • תמיכה במערכת החיסון
  • ייצור אנזימים, הורמונים ורכיבים חיוניים אחרים

במצב רגיל, הפירוק של חלבון בגוף לא מהווה עומס מיוחד על הכליות, והחומר שנוצר בתהליך זה מופרש בקלות דרך השתן. עם זאת, עולה החשש כי צריכה גבוהה מאוד של חלבון לאורך זמן עלולה ליצור עומס יתר על הכליות ולפגוע בתפקודן. כדי להבין את ההשפעות בפועל, חשוב לבחון את המחקרים המדעיים בנושא.

מה אומרים המחקרים?

רוב המחקרים המודרניים מראים כי צריכת חלבון גבוהה לא פוגעת בתפקוד הכליות אצל אנשים בריאים. לדוגמה, מחקר שפורסם ב-Journal of the International Society of Sports Nutrition מצא כי צריכה יומית של 2.5 גרם חלבון לכל קילוגרם משקל גוף לא גרמה לפגיעה בתפקוד הכליות בקרב משתתפים בריאים (Antonio et al., 2016).

בנוסף, סקירה מקיפה שפורסמה ב-American Journal of Kidney Diseases לא מצאה ראיות לכך שצריכת חלבון גבוהה מעלה את הסיכון למחלת כליות בקרב אנשים בריאים (Kalantar-Zadeh et al., 2020). למעשה, ספורטאים ומתאמנים קבועים זקוקים לכמויות חלבון מוגברות לצורך התאוששות שרירים ולבניית מסת שריר.

מה לגבי אנשים עם בעיות כליה?

אצל אנשים הסובלים ממחלת כליות כרונית, הכליות מתקשות לסנן את הפסולת הנוצרת ממטבוליזם החלבון. לכן, צריכה גבוהה של חלבון עלולה להחמיר את המצב ולהוביל לירידה בתפקוד הכליות. עבור אנשים עם בעיות כליה, מומלץ להתייעץ עם רופא או דיאטן קליני כדי לקבוע את הכמות המתאימה של חלבון בתזונה שלהם.

השורה התחתונה

אם אתם אנשים בריאים, אין הוכחות מדעיות לכך שצריכת חלבון גבוהה מזיקה לכליות. ספורטאים, מתאמנים קבועים, או אנשים שמקפידים על תזונה מאוזנת יכולים לצרוך חלבון בכמויות גבוהות בביטחון, כל עוד הם שומרים על איזון וגיוון בתזונה.

לעומת זאת, לאנשים עם מחלות כליה מומלץ להימנע מצריכה גבוהה של חלבון ולהיוועץ באיש מקצוע רפואי כדי להתאים את התפריט שלהם למצבם הבריאותי.

סיכום

מיתוס הפגיעה בכליות בשל צריכת חלבון גבוהה עדיין נפוץ, אך המחקרים מראים שאין סיבה לחשוש מכך עבור אנשים בריאים. תזונה עשירה בחלבון יכולה לתרום לבריאות הכללית, לסייע בבניית מסת שריר ולשפר ביצועים ספורטיביים. עם זאת, כמו בכל דבר – האיזון הוא המפתח. חשוב להקשיב לגוף ולוודא שהתזונה מגוונת ומאוזנת.

אם יש שאלות נוספות מוזמנים לפנות אלי.

רפרנסים

שתפו פוסט