מחלת הסוכרת: הבנת ההבדלים בין סוכרת מסוג 1 לסוג 2
סוכרת היא הפרעה מטבולית כרונית המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. בעוד שהמונח "סוכרת" משמש לעתים קרובות כמונח כללי, הוא למעשה מקיף שני סוגים עיקריים: סוג 1 וסוג 2. שתי הווריאציות הללו של סוכרת חולקות קווי דמיון, אך יש להן גם הבדלים ברורים במונחים של גורמים, תסמינים וניהול.
סוכרת סוג 1:
סוכרת מסוג 1, הידועה גם כסוכרת תלוית אינסולין או סוכרת נעורים, מתפתחת בדרך כלל בילדות או בגיל ההתבגרות או כתוצאה מהתדרדרות המחלה. זה מתרחש כאשר המערכת החיסונית של הגוף תוקפת והורסת בטעות את התאים המייצרים אינסולין בלבלב. כתוצאה מכך, הלבלב לא יכול לייצר מספיק אינסולין או בכלל.
מה הם הגורמים?
הסיבה המדויקת לסוכרת מסוג 1 עדיין לא ידועה, אך מאמינים שיש לה גורמים גנטיים וסביבתיים כאחד. וירוסים מסוימים, מצבים אוטואימוניים והיסטוריה משפחתית של המחלה עשויים לתרום להתפתחותה.
תסמינים:
סוכרת מסוג 1 מתבטאת לעיתים קרובות באופן פתאומי וחמור. התסמינים השכיחים כוללים צמא יתר, הטלת שתן תכופה, ירידה בלתי מוסברת במשקל, עייפות קיצונית, רעב מוגבר וראייה מטושטשת.
הטיפול:
אנשים עם סוכרת מסוג 1 זקוקים לטיפול באינסולין לכל החיים כדי לשרוד. הם עשויים להשתמש במספר זריקות יומיות או במשאבת אינסולין כדי לתת אינסולין. מעקב צמוד אחר רמות הסוכר בדם, פעילות גופנית סדירה ותזונה מאוזנת חיוניים מאוד במצב זה.
סוכרת סוג 2:
סוכרת סוג 2, הידועה בעבר כסוכרת מבוגרים, היא הצורה הנפוצה ביותר של סוכרת. זה מתרחש כאשר הגוף הופך עמיד לאינסולין בתאים או לא מייצר מספיק אינסולין כדי לענות על צרכי הגוף. סוכרת מסוג 2 יכולה להתפתח בכל גיל, אך היא פוגעת בעיקר במבוגרים ובסובלים מהשמנת יתר.
מה הם הגורמים?
סוכרת מסוג 2 קשורה לעיתים קרובות להשמנה, אורח חיים יושבני ותזונה לקויה. גורמים גנטיים, היסטוריה משפחתית ומצבים בריאותיים מסוימים, או סטרס פתאומי עקב אובדן או טרגדיה כלשהי.
תסמינים:
בניגוד לסוכרת מסוג 1, תסמיני סוכרת מסוג 2 עשויים להיות עדינים ולהתפתח בהדרגה לאורך זמן. כמה תסמינים נפוצים כוללים צמא מוגבר, הטלת שתן תכופה, עייפות, ראייה מטושטשת, ריפוי איטי של פצעים וזיהומים חוזרים.
הטיפול:
בתחילה, טיפול בסוכרת מסוג 2 עשוי לכלול שינויים באורח החיים, כגון פעילות גופנית סדירה, ירידה במשקל ותזונה בריאה. תרופות, כולל תרופות נוגדות סוכרת דרך הפה.